RÜZGARIN ADI ( THE NAME OF THE WIND ) / PATRİCK ROTHFUSS
Adı : Rüzgarın Adı
Orijinal Adı: The Name of the Wind : Day One
Yazar : Patrick Rothfuss
Sayfa Sayısı : 736
Seri : The Kingkiller Chronicle
Yayınevi : İthaki
Puanım : 14 / 15
KONU
Benim adım Kvothe
Uyuyan höyük krallarından prensesler kaçırdım . Trebon kasabasını yakıp kül ettim .Felurian ' la bir gece geçirdim ve hem canıma hem de aklıma mukayyet olabildim .Çoğu insanın kabul edildiğinden daha küçük bir yaşta Üniversite ' den atıldım .Başkalarının gündüz gözüyle ağızlarına almaktan bile korktukları yollardan ay ışığı altında geçtim . Tanrılarla konuştum , kadınlar sevdim ve ozanları ağlatan şarkılar yazdım .Belki beni duymuşsunuzdur.
Fantastik kurgu edebiyatının eşsiz bir masalı , bir kahramanın kendi ağzıyla anlattığı öyküsü işte böyle başlıyor . Bir keder öykü bu ... bir kurtuluş öyküsü ... bir adamın evrenin anlamını arayışının ve gerek o arayışın gerekse de onu sürdürmesini sağlayan gem vurulmaz iradenin bir efsaneye dönüşmesinin öyküsü ...
YORUM
Kvothe ardından binlerce dedikodu bırakmış bir efsanedir . Gerçekte neler olduğunu bilen çok az sayıda insan vardır . Fakat her nasıl olduysa Kvothe , artık sadece bir hancı olarak kendini gizlemekte ve bir efsane olarak geçirdiği yılları unutmaya başlamaktadır . Bir gün hikayeleri araştıran Tarihçi adında bir adam hana gelir ve Kvothe ' dan hikayesini ona anlatmasını ister . Kvothe Tarihçi ' den üç gününü ona ayırmasını teklif eder ve hikayesini üç günde anlatır.
Kralkatili Güncesi ' nin ilk kitabı olan Rüzgarın Adı , Kvothe ' nin gençlik yıllarını konu alıyor. Başlarda alışmakta zorlansam da sonrasında kitabın nasıl bittiğini anlamadım . Bunun nedeni Kvothe nin akıcı üslubu ve sade dili. Ana karakter ile öylesine bir bağ kuruyorsunuz ki sanki savaşan sizsiniz. Kitap boyunca beni etkisi altına alan Tolkien havası hoşuma gitti. Rothfuss ' un orijinal dünyasında Orta Dünya ' dan esintiler bulmak beni kitaba bağladı diyebilirim.736 sayfa olmasına rağmen hiç bir sayfasında sıkılmadığım bir kitap oldu .
Kvothe karakteri kafamda oturmadı . Gözlerimin önüne geldiğini söyleyemem ama zaten fanart dediğimiz güzellikler bunun için var . Kitapta çokça betimleme var . Kimi okuyanları sıkan bu betimlemeler benim hoşuma gitti . Sonuçta adam baştan aşağı yeni bir dünya yaratıyor ve bunu mümkün olan en iyi şekilde okuyucuya aktarmaya çalışıyor . Adam betimlemesinde ne yapsın ?
Kumpanyacı , müzisyen , öğrenci .... Kvothe klişelerden uzak , özgün ve akılda kalıcı . Gençliği ve sabırsızlığı nedeniyle yaptığı hatalar yok değil tabi. Fakat muzipliğiyle hem sizin hem de karşısındakinin kalbini almayı başarıyor .
Kvothe ' nin öyküsü nefret , sevgi ve dostluğa dayanıyor . Ve elbette yalnızlık . Talberian Sokakları' nda geçirdiği vakitlerden bahsetmiyorum bile ... Kvothe ' nin öyküsü bir kahramanın efsane olma yolunda hayatla mücadelesi.
Youtube ' a adını yazdığınız zaman çıkan müzik listesinden bahsetmiyorum bile. Kitabın fantastik temasına böylesine bağlanması sizi başka bir evrene sürüklemesi bambaşka bir şey. Kendi türü içinde eşsiz , bir başyapıt .
Bir an durup filmi olsa ne güzel olur diye düşündüm fakat senaristlerin eline böylesine bir başyapıtı bırakmak istemedim . Malum senaristlerin olayları değiştirmek , karakter eklemek - çıkarmak gibi bir huyu var . Ben kitap olarak mutluyum . Sakın filmini falan çekmeye çalışmayın !
Anlayacağınız kendimi içinde kaybettiğim bir başka kitap . Kitaplığınızda mutlaka bulunması gereken , içi dolu bir kitap .
Yorumlar
Yorum Gönder